Novice

Ajdovska jama odprta ob vikendih

Ajdovska jama je v vsako sezono med 15, oktobrom in 15. aprilom  odprta med vikendih – od petka, 15. ure, do nedelje do 18. ure, vključno s celo soboto. V jamo se lahko prosto vstopa (zgolj pri desnem vhodu zaradi varnosti),…

Izobraževalni film o Ajdovski jami

V okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja je nastal izobraževalni film, preplet dokumentiranih izjav strokovnjakov, posnetkov narave, arheoloških najdb in igranih prizorov – drobcev iz življenja v mlajši kameni dobi (sredi 5. tisočletja pred našim štetjem) – vse povezano s…

Nedeljska reportaža o Ajdovski jami na Radiu Slovenija 1

V mesecu novembru 2022 nas je obiskal novinar Radia Slovenija 1, dr. Milan Trobič, in v zvezi z Ajdovsko jamo pri Nemški vasi pripravil obsežno nedeljsko reportažo, ki je bila na Radiu Slovenija 1 predvajana v nedeljo, 15.1.2023. Z izjavami…

Virtualni sprehod po Ajdovski jami in dolom pred njo

Mestna občina Krško je v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja naročila tudi izdelavo virtualnega sprehoda po Ajdovski jami pri Nemški vasi in njeni okolici, predvsem z namenom,  da so njene zgodbe in prostor dostopni tudi takrat, ko se vanj ne…

Informativne table o zanimivostih Ajdovske jame in njeni okolici

Ob robu kraškega dola, ki ga domačini imenujejo Podjama, gre pa hkrati za geomorfološko in hidrološko naravno vrednoto lokalnega pomena (z uradnim nazivom “Nemška Gora – ponikalnica”) in območje kulturnega in zgodovinskega spomenika Ajdovska jama pri Nemški vasi, so bile…

Ajdovska jama ima svoj prvi načrt upravljanja

Občinski svetniki Mestne občine Krško so na svoji 35. seji, v ponedeljek, 17. oktobra 2022, sprejeli  Načrt upravljanja za kulturni in zgodovinski spomenik Ajdovska jama pri Nemški vasi oz. Arheološko naravoslovni park Ajdovska jama. Območje kulturnega spomenika se prekriva tudi…

Ob svetovnem dnevu hrane o neolitski kulinariki Ajdovske jame

Ob letošnjem svetovnem dnevu hrane so 14.10.2021  v Posavskem muzeju Brežice v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja pripravili zanimivo predavanje z naslovom »Kaj je brbotalo v loncu? Premisleki in pogovori o neolitski kulinariki Ajdovske jame«. Arheologinja Jana Puhar je…